Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron

Czy znacie właściwości i działanie oleju z pestek winogron? Może już czas je poznać? Napewno warto.

Pestki winogron. Jedząc winogrona wypluwamy małe, twarde pestki. Z tych samych pestek pozyskuje się olej, który wykazuje wiele właściwości cennych dla zdrowia i urody. Właściwości te znano już przed naszą erą. Znano je ze skutków jakie przynosiło korzystanie z tego daru natury. Konkretne właściwości oleju z pestek winogron można było rozpoznać, dokładnie opisać i określić dopiero w istniejących współcześnie laboratoriach chemicznych. Teraz wiadomo, że małe winogronowe pestki, to prawdziwe kapsułki zdrowia.

Olej z pestek winogron

Coraz więcej z nas wie, że tłuszcze są niezbędne do tego, byśmy mogli funkcjonować prawidłowo. To właśnie one dają nam siłę i energię do codziennych czynności, to z nich nasz organizm czerpie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Wiemy też, że dzielą się one na dobre i złe. Dobre, to tłuszcze roślinne, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Złe, to tanie i bezwartościowe tłuszcze z niektórych roślin i tłuszcze zwierzęce spożywane zbyt często. O wartości tłuszczów decydują zawarte w nich kwasy. Te cenne dla zdrowia, to nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w rybach, nasionach roślin oleistych i owocach morza. Te mniej korzystne, to nasycone kwasy tłuszczowe, obecne na przykład w mięsie, mleku i jajkach.

Lecznicze właściwości oleju z pestek winogron, zawdzięczamy obecnym w nim substancjom. Na pierwszy plan wysuwają się tu wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To one sprawiają, że olej ten w naturalny sposób przeciwdziała chorobom układu krążenia i miażdżycy. Zawarty w oleju kwas linolowy obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Kwasu tego nie wytwarza nasz organizm, a jest on niezbędny dla jego prawidłowego funkcjonowania. Olej z pestek winogron ma go najwięcej.

<< Wróć do poprzedniej strony



Możesz być także zainteresowany:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Oliwki to nie tylko podstawa zdrowej kuchni. Te niepozorne małe owoce kryją w sobie zadziwiające bogactwo składników jakby specjalnie stworzonych dla smakoszy. Oliwka, drzewo oliwne (Olea L.) to rodzaj drzewa należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza się do niego około 35 gatunków. Drzewa oliwne uprawia się od co najmniej 5500 lat. Została [...] Czytaj więcej

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy

Czy warto spożywać olej rzepakowy? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak się go pozyskuje? Znacie odpowiedzi na te pytania? Jeżeli nie, przeczytajcie nasz post. Olej rzepakowy nie traci swoich właściwości w wysokiej temperaturze. Inne oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej lniany, z pestek winogron, słonecznikowy) nie nadają się do [...] Czytaj więcej

Olej z awokado

Olej z awokado

Jak smakuje olej z awokado? Jakie ma właściwości? Co trzeba o nim wiedzieć zanim zaczniemy go stosować? Przeczytajcie poniżej. Olej z awocado pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców smaczliwki (awokado). Wiecznie zielone drzewo z którego biorą się owoce, pochodzi z Meksyku. Obecnie jednak uprawiane jest w całej strefie [...] Czytaj więcej

Olej sojowy

Olej sojowy

Dlaczego akurat olej sojowy? Jakie ma właściwości? Co jest w nim takiego wyjątkowego? Jak wpłynie na nasze zdrowie? Przeczytajcie o nim sami. Soja pochodzi z Azji Wschodniej i jest rośliną strączkową. Z powodu tych właśnie strąków jest ceniona w kuchni i przy produkcji oleju roślinnego. Większość olejów sojowych jest rafinowanych, mieszanych, a [...] Czytaj więcej