Olej z awokado

Olej z awokado

Jak smakuje olej z awokado? Jakie ma właściwości? Co trzeba o nim wiedzieć zanim zaczniemy go stosować? Przeczytajcie poniżej.

Olej z awocado pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców smaczliwki (awokado). Wiecznie zielone drzewo z którego biorą się owoce, pochodzi z Meksyku. Obecnie jednak uprawiane jest w całej strefie zwrotnikowej. Olej z awocado ma ciemnozieloną barwę, w której czasem można zauważyć drobinki miąższu. Tłuszcz ten tężeje w niższej temperaturze, a jego zapach jest dosyć tępy i podobny do dojrzałego owocu avocado. Ma w sobie naturalne filtry przeciwsłoneczne, odpowiadające faktorowi o numerze 3 – 4. Powinien być przechowywany w miejscu nienasłonecznionym, czyli kiedy dokładnie zasłonimy nasze rolety do okien dachowych albo rolety zabezpieczające i nie nadmiernie nagrzanym (np. z dala od kaloryferów). Jest wykorzystywany głównie w przemyśle kosmetycznym, a ze względu na jego bogaty skład i orzechowy posmak, jest również stałym składnikiem w wielu kuchniach.

awokado

W jego skład wchodzą kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy i linolenowy. Olej z avocado zawiera także komplet 7 witamin : A, B (wszystkie), D, E, H, K i PP. Można w nim znaleźć wiele minerałów, takich jak: żelazo, fosfor, mangan, magnez, potas, cynk i sód. Dodatkowo w jego skład wchodzą także fitosterole, lecytyna, skwalen oraz spore ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza swoją zielonkawą barwę.

Ojel z awokado tłoczony na zimno i nierafinowany, zawiera oprócz kompletu witamin i przeciwutleniaczy, również kwasy omega – 9, których jest więcej niż np. w oliwie z oliwek. To właśnie ten składnik redukuje poziom złego cholesterolu we krwi. Zawarta w oleju lecytyna i inne dobroczynne składniki, pomagają uregulować gospodarkę tłuszczową w organizmie oraz wspomagają pracę wątroby, serca i mózgu. Olej z avocado możemy dodawać do sałatkowych sosów, marynat oraz do różnego rodzaju past, czy po prostu okraszać nim ugotowane warzywa. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia można również na nim gotować i smażyć. Jego delikatny, orzechowy smak z pewnością wzbogaci nie jedno danie.

<< Wróć do poprzedniej strony



Możesz być także zainteresowany:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Oliwki to nie tylko podstawa zdrowej kuchni. Te niepozorne małe owoce kryją w sobie zadziwiające bogactwo składników jakby specjalnie stworzonych dla smakoszy. Oliwka, drzewo oliwne (Olea L.) to rodzaj drzewa należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza się do niego około 35 gatunków. Drzewa oliwne uprawia się od co najmniej 5500 lat. Została [...] Czytaj więcej

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy

Czy warto spożywać olej rzepakowy? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak się go pozyskuje? Znacie odpowiedzi na te pytania? Jeżeli nie, przeczytajcie nasz post. Olej rzepakowy nie traci swoich właściwości w wysokiej temperaturze. Inne oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej lniany, z pestek winogron, słonecznikowy) nie nadają się do [...] Czytaj więcej

Olej sojowy

Olej sojowy

Dlaczego akurat olej sojowy? Jakie ma właściwości? Co jest w nim takiego wyjątkowego? Jak wpłynie na nasze zdrowie? Przeczytajcie o nim sami. Soja pochodzi z Azji Wschodniej i jest rośliną strączkową. Z powodu tych właśnie strąków jest ceniona w kuchni i przy produkcji oleju roślinnego. Większość olejów sojowych jest rafinowanych, mieszanych, a [...] Czytaj więcej