Olej sojowy

Olej sojowy

Dlaczego akurat olej sojowy? Jakie ma właściwości? Co jest w nim takiego wyjątkowego? Jak wpłynie na nasze zdrowie? Przeczytajcie o nim sami.

Soja pochodzi z Azji Wschodniej i jest rośliną strączkową. Z powodu tych właśnie strąków jest ceniona w kuchni i przy produkcji oleju roślinnego. Większość olejów sojowych jest rafinowanych, mieszanych, a niekiedy utwardzanych, a następnie klasyfikowanych według czystości i przeznaczanych do różnego zastosowania.

Soja

Olej sojowy jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych, ze względu na dużą zawartość NNKT, których organizm potrzebuje dla utrzymania pełni zdrowia. Zawiera także szereg steroli, o szczególnie dobroczynnym działaniu, zwłaszcza przy regularnym spożywaniu. Dodatkowo jest źródłem wartościowych witamin i minerałów oraz posiada ceniony przez większość ludzi smak.

Właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne, jakie posiada olej sojowy, są dość powszechnie znane i doceniane od wieków, głównie w Azji. Obejmują one głównie takie korzyści jak: wspomaganie utrzymania ogólnej i dobrej kondycji serca, obniżenie poziomu cholesterolu, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie zaburzeń poznawczych w procesie przebiegu choroby Alzheimera, zapobieganie osteoporozie, poprawa dynamiki wzrostu oraz zapewnienie zdrowia oczu i skóry. Przyjrzyjmy się teraz bliżej najważniejszym z korzyści zdrowotnych, płynących ze stosowania oleju sojowego.

Wysoka zawartość witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Olej sojowy zapewnia dostarczenie dobrze przyswajalnej witaminy, która jest bezpośrednio związana z naturalnymi procesami poprawy wyglądu, zmniejszaniem blizn potrądzikowych, ochrony skóry przed oparzeniami słonecznymi i stymulacją tworzenia się nowych komórek skóry w procesach gojenia. Witamina E wzmacnia również cały układ odpornościowy, eliminując wolne rodniki z organizmu, które doprowadzają do chorób takich jak nowotwory, przedwczesne starzenie się i choroby serca.

Kwasy omega-3, które tworzą 7% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych w oleju sojowym, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Spełniają rolę zwalczającą nadmiar złego cholesterolu i chroniącą błony komórkowe skóry. Właśnie dzięki temu, olej sojowy doskonale chroni delikatne obszary skóry i oczu. Stosowany w diecie, zapewnia również poprawę jakości wzroku i skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, mogącymi doprowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.

<< Wróć do poprzedniej strony



Możesz być także zainteresowany:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Oliwki to nie tylko podstawa zdrowej kuchni. Te niepozorne małe owoce kryją w sobie zadziwiające bogactwo składników jakby specjalnie stworzonych dla smakoszy. Oliwka, drzewo oliwne (Olea L.) to rodzaj drzewa należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza się do niego około 35 gatunków. Drzewa oliwne uprawia się od co najmniej 5500 lat. Została [...] Czytaj więcej

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy

Czy warto spożywać olej rzepakowy? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak się go pozyskuje? Znacie odpowiedzi na te pytania? Jeżeli nie, przeczytajcie nasz post. Olej rzepakowy nie traci swoich właściwości w wysokiej temperaturze. Inne oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej lniany, z pestek winogron, słonecznikowy) nie nadają się do [...] Czytaj więcej

Olej z awokado

Olej z awokado

Jak smakuje olej z awokado? Jakie ma właściwości? Co trzeba o nim wiedzieć zanim zaczniemy go stosować? Przeczytajcie poniżej. Olej z awocado pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców smaczliwki (awokado). Wiecznie zielone drzewo z którego biorą się owoce, pochodzi z Meksyku. Obecnie jednak uprawiane jest w całej strefie [...] Czytaj więcej